Wedstijd Voortuin makeover Gemeente Heemskerk
Bewoners van Heemskerk stimuleren om
…meer groen in de tuin toe te passen in plaats van tegels. Dat was het doel van de gemeente Heemskerk bij het uitschrijven van de wedstrijd ‘Voortuin make-over’ in 2018
De drie winnende tuinen.
De drie meest versteende tuinen werden geselecteerd. Samen met vriendin en collegaontwerper Renee Koen mochten wij, in opdracht van de gemeente Heemskerk, een nieuw, duurzaam ontwerp maken voor de 3 voortuinen.
Bij alle drie de voortuinen was het uitgangspunt te kijken naar hergebruik, biodiversiteit, ontlasten rioolstelsel en duurzaamheid. Uiteraard rekening houdend met de wensen van de bewoners.
Alle tuinen zijn aangelegd door hovenier Jan van Egmond en zijn team. Foto’s: Renee Koen en Cecilia Goossens-Niesten.
Tuin 1.
Een zitje in de voortuin, jaarrond tuinbeleving, onderhoudsvriendelijk met deels verhoogde borders en een pastel kleurenpalet stonden op het wensenlijstje van de bewoners van tuin.
Van de aanwezige bestrating is een L-vormige verhoogde border met zitje gemaakt. Rondom alle borders ligt halfverharding van Olivijn dat de eigenschap heeft om C02 te binden. Bovendien laat het water door. De tuin is zo ontworpen dat om alle borders heen gelopen kan worden, hetgeen het onderhoud vergemakkelijkt.
Twee sierappels bieden behalve schuilplaats en voedsel voor vogels ook jaarrond een mooi verticaal element. Onderhoudsvriendelijke heesters, gecombineerd met weelderige vaste beplanting en bodembedekkers verzachten het strakke lijnenspel en voorzien hommels, bijen en vlinders van nectar. Een regenton maakt het geheel af.
Tuin 2.
Ook bij deze compleet versteende voortuin stonden verhoogde borders en een onderhoudsvriendelijk ontwerp op het wensenlijstje. De oranjegekleurde tegels inspireerden ons om op de twee verhoogde delen van de borders twee waterschalen te plaatsen van cortenstaal.
Deze schalen bieden behalve een esthetisch aspect ook een bad- en drinkplek voor vogels. De grijze tegels zijn als staptegels gebruikt in crèmekleurige halfverharding. Ook in deze tuin zorgt dat voor de infiltratie van water in de grond. Met een regenton kan ook hier het opgevangen regenwater worden hergebruikt.
Gelukkig mochten we de kleur oranje van de tegels terug laten komen in de beplanting. Helenium zorgt samen met de rode duizendknoop en de roze prachtkaars voor een pittig accent. Als verticaal accent is in de linker border een vlinderstruik geplant en in de rechterborder het inheemse krentenboompje. Het krentenboompje vormt een belangrijke voedselbron voor vogels en de vlinderstruik trekt vele insecten.
Tuin 3.
Deze voortuin grenst aan een gemeenteplantsoen waar een heel grote moerbei voor veel schaduw zorgt. In de voortuin stond alleen een goudiep. Voor de rest was deze volledig bestraat.
De bewoners van deze tuin wilden een onderhoudsvriendelijk ontwerp, de parkeerplaats op de oprit handhaven, een oplossing voor de kliko’s en een duidelijke afscheiding met de gemeentetuin. Ook in deze tuin is de bestrating hergebruikt. Ronde borders worden doormiddel van rechte smalle stroken siergras en 2 rechte waterbakken van cortenstaal met elkaar verbonden. De rechte vormen hebben we terug laten komen in de halfverharding. Op de oprit zijn grastegels gekomen. Samen met de regenton zorgen deze voor infiltratie en hergebruik van regenwater.
Door een raster met klimop rondom de kliko’s te plaatsen, staan deze nu niet meer in het zicht. Kastanjehouten paaltjes tussen de gemeentetuin en de particuliere tuin zorgen voor een duidelijke, natuurlijke afscheiding maar door het open karakter oogt het samen toch als een geheel.
Voor de beplanting hebben we schaduwrijke planten uitgezocht. De bloei van de planten is weer verspreid over het grootste gedeelte van het jaar zodat mens en dier er baat bij heeft